2013. május 25., szombat

Gond egy Higanyszál se...


Bryan Singer a napokban nagy vihart váltott ki twitter-bejegyzésével: a rendező ugyanis azzal válaszolt Joss Whedon ama bejelentésére, mi szerint igényt tart Higanyszálra és Skarlát Boszorkányra, hogy "én is".

Oké, egyelőre legalább is csak Higanyszálra, de ez nem változtat a lényegen. A döntést pedig internetszerte értetlenség övezi, ami nem kevés kiábrándultsággal társul. Ez utóbbi elsősorban Singer ellen irányul, elvégre mégis csak ő volt az, aki később mondta, stipstop. De az a helyzet, hogy én már Whedon bejelentésére sem repültem körbe a csillárt, és arra is az volt az első gondolatom, hogy miért is?

A valódi ok a kettős szerepeltetés mögött sajnos meglehetősen prózainak tűnik: mindkét stúdió magáénak akarja tudni a két karaktert. Higanyszál és Skarlát Boszorkány ugyanis egyszerre tagja az X-men és a Bosszúállók kánonnak. A két karakter, akik egy fura kvantumbizonytalansági állapotban leledzenek, mint Schrödinger macskája. Mindkettejükre mindkét stúdió igényt tarthat - az íratlan szabály az, hogy ki a gyorsabb. Vagy mégsem?

Elmondom, miért nem értettem Whedon döntését a két mutánsra: azért, mert annyi más új karakter közül választhatott volna, akik problémamentesen a Bosszúállók gárdáját gyarapíthatják. Darázs, Ms. Marvel, Fekete Párduc, Monica Rambeau, Vízió. Ugyanis bármennyire is bizonytalan a két karakter jövője, az apjuk, Magneto már lassan másfél évtizede a Foxnál van. És a gond az, hogy ha még nem is veszünk tudomást erről a rokoni kapcsolatról, Skarlát Boszorkáék a pályafutásukat a Mágnesesség Mesterénél kezdték. Ez pedig igencsak meghatározta a karrierjüket, ugyanis azért is csatlakoztak a Bosszúállókhoz, hogy bizonyítsanak maguk és a világ előtt, többek és jobbak szupergonoszoknál. A szerepnél, amire részben apjuk, részben a világ gyűlölete kényszerítette őket.

Bevallom, én alapból nem értettem soha, miért nem rögtön az X-menhez igazoltak át már a képregények világán belül, de ez már egy lefutott dolog. Ami a Bosszúállók filmet illeti, ott viszont alapból csak úgy adaptálhatják őket, hogy egy fontos jellemvonásuk hiányzik. Ezt lehet helyettesíteni, de az eredmény akkor is egy frusztráló űr. Lehetnek az eredményei egy elbaltázott szuperkatona-kísérletnek. Lehetnek embertelenek vagy fél-asgardiak. A végeredmény akkor is kevesebb, és ehhez vegyük hozzá, hogy a rajongóknak már alapból nagy engedményt kell tenniük azért, hogy a változtatást befogadják.

És egyáltalán, hamár háttér, a Bosszúállók egyediségét nem az adta, hogy olyan karakterek fognak össze, akiket önálló alkotásokban mutattak be? Még Fekete Özveggyel és Sólyomszemmel is találkozhattunk korábban, mégha az utóbbi nem is kapott többet cameónál - de ő volt a legkevésbé fontos karakter a nagy összejövetelben is. Hogy fogják felvezetni Pietróékat? Pont a kidolgozott háttér volt a Marvel-filmek ütőkártyája, de ezt a két testvérrel sutba dobják...

...Ami viszont az X-ment illeti, joggal merül fel a kérdés, hogy miért most? 13 éve náluk vannak a Marvel mutánsainak jogai, bármikor bedobhatták volna őket. Talán már azonnal, az első filmben, de ha ott nem... a harmadik rész Callistóját egy olyan színésznő alakította, aki simán lehetett volna Skarlát Boszorkány, olyan képességgel, ami Higanyszálé. Miért nem akkor?

Jó, a korrektség végett, Higanyszál már cameózott név nélkül a kizárólag Loganre koncentráló negyedik részben, de azt igazság szerint mindenki jó okkal akarja elfelejteni. És állítólag Singer Az elsőkbe is bele akarta tenni Pietrót, csak nem fért bele... de korábban a saját twitter-falára rakott ki egy képet a készülő film összes fontos szereplőjéről, és Higanyszálnak nyoma sem volt rajta. Csillám, Bishop, Hadiösvény/Viharmadár voltak az új arcok, meg Peter Dinkleage meg nem nevezett karaktere. Később bekerült a képbe Adan Canto, mint egy pirokineta mutáns, aki talán Naptűz lesz. Higanyszálról továbbra sem volt semmi. És valljuk be, lesznek elegen már ebben ebben a filmben, mi szükség van egy újabb arcra? Hiszen így nem sok idő lesz bemutatni a kapcsolatát Magnetóval... márha bemutatják egyáltalán.

Egyetlen egy valódi okot látok bele, az pedig az, hogy a két stúdió kesztyűpárbajt vív egymással, nem is annyira a színfalak mögött. Márpedig nekik aztán elég nagy beleszólásuk van a produkciókba, a rendező meg sokszor nem tehet egyebet, mint rábólint, vagy kreatív különbségekre hivatkozva távozik. A Marvelnak igazán nincs jó mentsége rá, hogy ezt a két karaktert lecsapja a Fox kezéről. A Foxnak igazán nincs jó mentsége rá, hogy most akarja minden áron nyomatni Higanyszálat, ha eddig nem tette.

Persze a két stúdió közül az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. A Bosszúállók bevétele miatt most ugyan a Marvel a szent tehén, de rekordok ide vagy oda, ez a stúdió az, aki olyan könnyen lecseréli a színészeit, mint a sicc, csakhogy ne kelljen többet fizetniük. Elég gondolni Terrence Howardra, az első James Rhodesra, akit azért menesztettek, mert hogy nagyobb fizetéssel vették fel, amit a Marvel később megbánt. Megkaptuk helyette Don Cheadle-t, akivel nincs gondom, de olyan szinten különbözik Howardtól, hogy az hihetetlen. Persze Edward Norton helyére is Mark Ruffalo került, miután az előbbi több beleszólást szeretett volna a második Hulk filmbe - és a kivágott jeleneteket látva, neki volt igaza. Szerencse, hogy Ruffalo zseniálisat alakított... viszont most hasonló hírek merültek fel Chris Hemsworth és Scarlett Johansson kapcsán. Az előbbit megszoktam, az utóbbit viszont teljes szívemből sajnálnám.

Másrészt a Fox volt az, aki az első X-men film büdzséjéből a negyedét zárolta, mert attól félt, hogy bukás lesz. Aki agyba-főbe nyomatta a harmadik részt, csakhogy beintsen a távozó Singernek. Aki az őrületbe kergette a negyedik rész rendezőjét. Ez nem igaz az egész gárdára, pl. Lauren Shuler Donner férje, Richard Donner igyekezett békíteni a feleket az ominózus negyedik rész forgatása alatt. De attól még ő sem szent, akárcsak a Marvel.

Ami pedig a mérföldköveket illeti, X-men nélkül Bosszúállók sem lenne, bármennyire is epikusabb az utóbbi. Sőt, talán Marvel sem lenne, mert a kiadót a csődtől mégis csak az mentette meg, hogy eladta a karakterei megfilmesítési jogait különböző stúdióknak, ahogy a filmek által biztosított új olvasókkal is nyert. Lehet berzenkedni, hogy őt illetik meg a jogok, és a Fox milyen kicsinyes, de ez benne volt a pakliban. Emellett nemrég kapták vissza pont a Foxtól a Fenegyerek jogait, másrészt meg ami a Marvel filmek sikerességét illeti... nézzük meg azokat, amelyekben nincs benne Vasember/Robert Downey Jr. Átlagban úgy teljesítenek, mint az X-men filmek, például az Amerika Kapitány annyit hozott be, mint az X-men: Az elsők.

Felesleges hát elkötelezni magunkat bármelyik fél mellett is, mert külön úgysem nyerhetünk. Olyan lenne, mint ha két gazda ketté vágna egy disznót, ami aztán nem áll meg egyik karámban sem. Együtt viszont mindenki nyerhetne, más kérdés, hogy egy X-men vs. Bosszúállók elég merész ötlet lenne, de pár éve még a Bosszúállók is az volt. Kár, hogy a legutóbbi jelek nem erre utalnak. De igazából egy baráti kézfogásban is kiegyeznék. Egyelőre csak azt látom, hogy mindkét franchise-ba megkapjuk kétszer ugyanazt, tisztességes háttér nélkül, csakhogy a két stúdió megmutassa egymásnak, a nézők pedig másodlagosak. Ne legyen igazam. Még lehet ebből hídégetés helyett hídépítés is.

De a helyzet az, hogy nem tudunk semmit. és ez a legfrusztrálóbb az egészben. Mert persze, hogy az információmorzsákból nem tudhatunk meg mindent. De a szerepük az, hogy lelkesítsenek, nem pedig, hogy értetlenséget hagyjanak maguk után. Bizalmat, és nem bizonytalanságot kellene okozniuk. Egyelőre ez nem jött össze, de kíváncsian várom, mit hoz a jövő.

Nincsenek megjegyzések: