2014. december 31., szerda

Visszatekintő


Az SFmag gárdájával összegyűjtöttük idei olvasmány- és filmélményeinket. Én a könyveket beraktam a karácsonyi ajánlókba, de azért képregény és film fronton olvasható tőlem néhány említésre méltó alkotás.

Hamár visszatekintés, akkor pont az említett X-men: Az eljövendő múlt napjai kapcsán állított össze a moviepilot egy jópofa listát, hogy mi történt az első és a legutóbbi film között. Ha visszagondolunk, tényleg sci-fibe illő, és persze ezt a listát bővíthetnénk még, kedv és személyes vélemények szerint. Hogy én mit raknék hozzá? Talán a Skype-ot, ami 2003-ban rajtolt, és aminek segítségével ingyen tudtam tartani a kapcsolatot családdal, mikor külföldön tanultam, iskolával, amikor itthon. Talán Barack Obamát, ugyanis a kilencvenes években még sci-fibe illő volt egy fekete elnök (ld. pl. Az ötödik elem). A kevésbé kellemesebbek terén 2001. szeptember 11-et, ami eléggé rajta hagyta a nyomát az első évtizeden, illetve az új gazdasági világválságot, ami a közelmúltunkat és jelenünket formálja. Letettünk szondát egy aszteroidára, illetve újra küldözgetünk a Marsra, és bár drónokat már elég régóta használtunk felderítésre, csak a közelmúltban kezdtük el őket használni csapásmérésre.

Pop kulturális vonalon pedig, hogy azért az eltelt idő alatt mégis csak filmre vitték Tolkientól A Gyűrűk Urát és A hobbitot, ami korábban lehetetlennek tűnt, sőt, a harmadik film annyi Oscart zsebelt be, mint addig a Ben Hur és a Titanic. Hogy bár Joel Schumacher egy viccet csinált Batmanből, Nolan nemcsak sikeresen feltámasztotta, de presztízst adott neki egy szintén befejezett trilógiával. És hamár szuperhősök, mozikba került az első Vasember, ami feltámasztotta Robert Downey Jr. karrierjét, elindított egy teljes filmuniverzumot, egyáltalán, egy laikusok számára is kimondottan szórakoztató filmet hozott ki egy korábban jelentéktelen hősből (és persze azóta a Vasember trilógiája is lezárult). A kilencvenes években még a 3D-s rajzfilmek számítottak kuriózumnak, az első évtized végére már a kézzel rajzoltak számítanak annak. És szívem szerint stílszerűen idevenném a Futuramát, noha az 1999 tavaszán rajtolt - már csak azért is, mert ott is az esendő ember csodálkozik rá a világra.

Akárhogy is, néha jól esik visszatekinteni, biccenteni, aztán reménykedve előrenézni. Így ezúton is kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, és kellemes következő éveket!

Nincsenek megjegyzések: