2012. június 30., szombat

Ez háború!


Hmm... a következő Marvel nagy crossover a Megtorló vs. Marvel Univerzum felállásról fog szólni.

Az azért érdekes, hogy 2000es évek óta a Marvelt (és visszafogottabban, a DC-t) a hősök belső konfliktusai határozzák meg. Ez persze nem véletlen, elég az akkori Zeitgeistre, a Bush adminisztrációra, a terror elleni háború és az a körüli súrlódásokra gondolni.

Csak a Marvel nagyobb crossovereire a hős vs. hős volt a meghatározó 2004 óta: Angyalok: Oszolj!, Magnus-ház, Polgárháború, World War Hulk, Secret Invasion (ahol alakváltó idegenek épültek be a hősök közé), Shadowland (Fenegyerek beáll Vezérnek), majd végül a Siege, ami ennek a lecsengése.

Most legutóbb az X-ek küzdtek az Angyalokkal (ez ugye már lassan hagyomány), és ez lesz a következő. Igen ám, csakhogy lassan ideje továbblépni. Igaz, azóta ott volt a Fear Itself, ahol egy régi isten ütötte fel a fejét, hogy félelmet keltsen a halandók szívében, felhasználva másokat...

És annak ellenére, hogy a képregényt még nem olvastam, és állítólag erre is igaz a rétestészta effektus, az ötlet nem rossz. Úgy értem, most már az embereket már rég nem a terror elleni harc foglalkoztatja, hanem a válság. A hősöknek már nem egymással kellene torzsalkodniuk, hanem olyan külső veszélyekkel, gondokkal kellene szembeszállniuk, ami könnyen elsöpörheti őket. Ezek lehetnek katasztrófák, vagy lehetnek katasztrófák, problémák megszemélyesítései - i.e. csúf, elfeledett istenek.

Most mondhatnám azt, hogy kicsit hanyagoljuk a régi belső konfliktusokat, és inkább vegyük alapul az Éledő csillagokat... persze, a Marvel Univerzum tragédiája, hogy nem térhet el nagyon a mi világunktól, mert az olvasókat idegeníthet el. De hát szegény hősök nemhogy a világot, de a saját életüket sem változtathatják meg, mert rögtön arra kényszerítik őket a fejesek, hogy kössön alkut az Ördöggel. (És most eszembe jutott, hogy mivel voltaképpen a hősök legnagyobb ellensége a status quo, ezért egyszer harcolhatnának annak a megtestesülésével is... de ez túl elvont, tudom.)

Nem mondom, hogy tudjuk le egyszer és mindenkorra a hős a hős ellen felállást, mert ez árnyaltabbá teheti a jó és a rossz egymás elleni harcát, azonban az utóbbi időben olyan sűrűn kaptuk, hogy közhellyé vált. Igen is, legyenek új utak, legyenek új kihívások.

Legyen egy kicsit most más a meghatározó.

Nincsenek megjegyzések: